Skip to main content

Recent is bekend gemaakt dat vanaf 2023/2024 nieuwe regelgeving voor schoolventilatie in werking treedt met betrekking tot het gebruik van CO2-sensoren in klaslokalen. Op vrijdag 30 september 2022 heeft de Rijksoverheid het volgende gepubliceerd:

‘’De afgelopen maanden is door het harde werken van vele scholen en gemeenten de ventilatie van schoolgebouwen verder verbeterd. Honderden scholen hebben gebruik gemaakt van het hulpteam ventilatie en in duizenden klaslokalen zijn CO2-meters geplaatst. Maar nu de coronabesmettingen weer langzaam toenemen, is het belangrijk om ook op het aantal scholen waar ventilatie nog onvoldoende op orde is, te zorgen dat alles uit de kast wordt getrokken om de ventilatie ook daar vlot te trekken. Daarom wordt het verplicht om in alle lokalen een werkende CO2-meter op te hangen. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten. Dit heeft minister Wiersma aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer.’’

Eén CO₂-Meter per lokaal

Om de luchtkwaliteit in het klaslokaal te bewaken is het nodig om het CO₂-gehalte te meten. Uit een recente peiling van Rijksoverheid is gebleken dat ongeveer 40% van scholen nog steeds niet alle klaslokalen heeft voorzien van een CO₂-meter. Met de nieuwe regelgeving voor schoolventilatie en extra ondersteuning probeert de overheid goede ventilatie en de bewaking ervan in scholen te stimuleren. Hierbij wordt luchtreiniging en dus een gezond binnenklimaat ook gestimuleerd. De regelgeving zal ingaan vóór het nieuwe schooljaar van 2023-2024. Dit geeft scholen de ruimte om de nodige verbeteringen te maken.

Scholen die acute ventilatieproblemen ondervinden. Kunnen gebruik maken van de Maatwerkregeling Ventilatie in Scholen. Met de subsidie kunnen schoolbesturen de ventilatie verbeteren en flankerende energiebesparende maatregelen nemen. Schoolbesturen kunnen maximaal 60 procent financiering door het Rijk aanvragen. Bekijk de website van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor meer informatie.

CO₂-Gestuurd ventileren

In sommige situaties is het voldoende om het huidige ventilatiesysteem te koppelen aan losse CO₂-sensoren, welke kunnen communiceren met het bestaande systeem. In andere gevallen zal er een geheel nieuwe ventilatieoplossing moeten worden toegepast.

Orcon kan in alle gevallen meedenken wat in elke individuele school de best passende oplossing is. Van het aanleveren van CO₂-sensoren, tot het uitdenken van een nieuw ventilatiesysteem. In veel gevallen is renoveren namelijk makkelijker dan gedacht dankzij de flexibele WTU-systemen van Orcon.

Voor scholen is het Orcon WTU-1500-EC-IE balansventilatiesysteem een goede oplossing. De WTU wordt boven het plafond (van bijvoorbeeld het lokaal) geïnstalleerd, waardoor de luchtkanalen kort kunnen blijven. Een CO₂-ruimteopnemer meet de luchtkwaliteit in het lokaal en stuurt vervolgens de WTU aan. Zo blijft de luchtkwaliteit op het vereiste niveau en wordt er niet overmatig geventileerd. Resultaat: geruisloos ventileren, minimale energiekosten.

Naast de sturing op luchtkwaliteit, is de WTU-1500-EC-IE voorzien van een enthalpiewarmtewisselaar, hiermee wordt zowel warmte als vocht teruggewonnen en is een condens afvoer overbodig. Het is dan ook de meest energiezuinige manier van ventileren. Daarnaast is het energieverbruik door het toepassen van de nieuwste technologieën zeer laag, met als resultaat: een zeer hoog rendement, een hoge energiebesparing en een lange levensduur.

€300,- CASHBACK OP DE ORCON WTU-1500-EC-IE

Geniet nu extra voordelig van een optimaal binnenklimaat! Met onze speciale actie krijgt u nu €300,- cashback bij aankoop van een ORCON WTU-1500-EC-IE. De actie loopt tot 1 december 2022. Bekijk de voorwaarden op de actiepagina.

Maatwerkoplossing

Ventilatie op maat is precies waar Orcon (sinds 2021 onderdeel van het productaanbod van Groupe Atlantic Nederland) zich al sinds 1970 op richt en in onderscheid. De focus ligt hierbij op het produceren van de beste ventilatieproducten die passen in de wereld van nu. Daarbij staan gezondheid, energiezuinigheid en duurzaamheid voorop.

Bij ventilatie op maat hoort uiteraard ook gedegen advies. En daarin ondersteund Orcon graag. Ben je benieuwd wat Orcon voor jouw volgende ventilatieproject kan betekenen? Neem dan nu contact op!

Schrijf je in voor voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.    Leave a Reply

    Hit enter to search or ESC to close

    Fout: Contact formulier niet gevonden.

    Fout: Contact formulier niet gevonden.