Skip to main content

Ventilatieoplossingen voor
scholen

Op school nog betere concentratie dan buiten

Muffe geurtjes in het klaslokaal, beslagen ramen, ongeconcentreerde of half-slaperige leerlingen. Het zijn allemaal tekenen dat de ventilatie in scholen niet goed is. Ongeveer 80% van de scholen heeft een slecht binnenklimaat en dat heeft negatieve gevolgen voor zowel leerlingen als leerkrachten. Doordat scholen steeds beter geïsoleerd worden, blijft de vuile lucht binnen gevangen. Deze ongezonde en vochtige lucht kan voor veel problemen kan zorgen: muffe lucht, bacteriën, schimmels en allerlei gezondheidsklachten zoals astma, concentratieproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn.

Gelukkig kan dit allemaal voorkomen worden. Goede ventilatie in scholen zorgt dat er genoeg frisse lucht binnen komt. Het ziekteverzuim daalt, gezondheidsklachten verdwijnen en de leerlingen kunnen beter presteren. Met een deugdelijk ventilatiesysteem van Orcon wordt er daarnaast een belangrijke basis gelegd voor het overheidsprogramma “Frisse Scholen”.

Het Frisse Scholen Programma

Voor het creëren van een gezond binnenklimaat in scholen is het Programma van Eisen – Frisse Scholen opgesteld. Een frisse school is laag in energieverbruik, en comfortabel en gezond om in te leren. Zo zijn er verschillende factoren die het comfort bepalen: temperatuur, licht, geluid en luchtkwaliteit. Met het Programma van Eisen – Frisse Scholen kun je:

  • Een ambitieprofiel voor energie en binnenmilieu vaststellen
  • Eisen opnemen voor het ontwerp en het bestek
  • Offertes voor bouwopdrachten opstellen en bouwopdrachten verstrekken
  • De uitvoering controleren en het eindresultaat en toetsen
  • Eisen stellen aan monitoring en beheer en onderhoud

Bekijk hier de nieuwste versie van het Programma van Eisen – Frisse Scholen

Download hier onze whitepaper 'Frisse Scholen'

Schoolventilatie bij renovatie

De zeer compacte decentrale warmteterugwinunits (WTU) van Orcon zijn bij uitstek geschikt voor toepassing in bestaande scholen dankzij de kleine inbouwhoogte en de uiterst stille werking.

Door gebruik te maken van slimme luchtkwaliteitssensoren wordt de luchtkwaliteit constant gemeten. Waar nodig wordt er bijgestuurd om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende frisse en schone lucht aanwezig is in het klaslokaal. Orcon biedt tegen zeer aantrekkelijke condities complete WTW-units met een grote focus voor oplossingen op maat.

Bekijk de decentrale WTU-systemen

Frisse scholen met de WTU-EC-IE

Voor scholen waar veel leerlingen in één ruimte samenkomen, heeft Orcon de WTU-EC-IE ontwikkeld. Dit stille balansventilatiesysteem zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat doormiddel van een enthalpiewisselaar. Dit type wisselaar zorgt ervoor dat naast warmte ook vocht wordt teruggewonnen. De temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid blijven hierdoor op een comfortabel niveau.

Door de warmteterugwinning is het de meest energiezuinige manier van ventileren. Daarnaast is het energieverbruik door het toepassen van de nieuwste technologieën zeer laag. De toegepaste EC-motoren met achterovergebogen schoepen zijn voorzien van gelijkstroomtechniek, met als resultaat: een zeer hoog rendement, een hoge energiebesparing en een lange levensduur.

Bekijk de WTU-EC-IE serie

Veilig ventileren op school De Gezellehoek

Een goede manier om het binnenklimaat op een duurzame, gezonde, en comfortabele wijze te ventileren binnen de klaslokalen is het toepassen van een balansventilatiesysteem. Een energiezuinig Orcon ventilatiesysteem met warmteterugwinning is de oplossing voor een veilig klimaat op school, en dus een gezonde leeromgeving!

In samenwerking met Bogers Installatieburo is voor de renovatie van de openbare basisschool De Gezellehoek in Roosendaal het WTU balansventilatiesysteem van Orcon toegepast. Bijzonder aan dit systeem is dat het risico op de verspreiding van ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, wordt verkleind door het verversen van de lucht. Lees hier de referentiecase ‘De Gezellehoek’ met een speciale focus op veilig ventileren ten tijde van Covid.

Referentiecase De Gezellehoek

WTU centrale ventilatiesystemen

Binnen ons aanbod balansventilatiesystemen met warmteterugwinning voor scholen bieden wij naast onze decentrale systemen ook centrale WTU-systemen. De WTU Centraal reeks biedt twee types: de WTU-B-EC en de WTU-DA-EC. De WTU-B-EC is een centraal WTU toestel voor plaatsing binnen de school. De WTU-DA-EC is geschikt voor plaatsing op het dak van het schoolgebouw.

De centrale WTU-systemen zijn ideaal voor het ventileren voor meerdere ruimtes. De systemen hebben een laag energieverbruik dankzij toepassing van EBM-Papst EC-motoren. Er is geen condensafvoer nodig door het gebruik van een efficiënt warmtewiel

De WTU-B en de WTU-DA zijn geschikt voor ruimtes vanaf 1500 m3/uur. De centrale versies zijn niet geschikt voor natte ruimtes, hiervoor bieden wij de decentrale WTU-reeks.

Bekijk de centrale WTU-systemen

Combineer je systeem met onze andere merken.

Een all-electric warmtepomp is een goede oplossing bij het verduurzamen van je woning. Met de lucht/water warmtepompen van Atlantic kun je het gehele jaar door duurzaam je woning verwarmen en koelen. Met een constant hoog rendement en een aantrekkelijke aanschafprijs, zijn de warmtepompen van Atlantic de beste keuze voor het verduurzamen van je woning.

Wil je jouw woning in de zomer koelen en in de winter verwarmen? Denk dan eens aan airconditioning. Met de hoog aan de wand aircoheaters van Fujitsu koel en verwarm je elke ruimte op een uiterst energiezuinige wijze. De aircoheaters van Fujitsu zijn voorzien van het milieuvriendelijke koelmiddel R32.

VRF-systemen van Fujitsu

Met een VRF-systeem kunnen er vele ruimtes worden gekoeld en/of verwarmd met één buitendeel. VRF-systemen zijn daarom erg geschikt voor grotere gebouwen, zoals scholen.

De VRF-systemen van Fujitsu zorgen voor een comfortabele leeromgevingen wat leidt tot een hogere tevredenheid en productiviteit van leerlingen en docenten. Met een Fujitsu VRF-systeem is de school in zomers lekker koel en ‘s winters behaaglijk warm.

Bekijk de VRF-systemen op fujitsuclimate.nl

Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies

Hit enter to search or ESC to close

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.