Skip to main content

Het behouden van een gezond binnenklimaat begint bij het onderhouden van het ventilatiesysteem in de woning. In dit artikel lichten we voor je uit wat hiervoor nodig is.

Algemeen onderhoud

Zowel onze mechanische (afvoer)ventilatiesystemen als onze balansventilatiesystemen moeten goed onderhouden worden om optimaal te blijven werken. Als installateur is het belangrijk om de gebruiker goed en tijdig te informeren over het benodigde onderhoud en tijdig afspraken te maken voor de periodieke onderhouds- of reinigingsbeurt.

 • Het onderhouden van het ventilatiesysteem

  Het is bij alle ventilatiesystemen van belang om deze periodiek te laten controleren en onderhouden door een installateur of andere professional. Ons advies is om dit bij de HRC balansventilatiesystemen en de MVS-15 toestellen minstens één keer per twee jaar te laten doen. Bij de MPV-10 en Compact-10 toestellen adviseren wij om minstens één keer per jaar onderhoud door een installateur te laten doen. Afhankelijk van de woonsituatie kan onderhoud vaker nodig zijn.

 • Het reinigen van kanalen

  Naast het onderhouden van het systeem zelf, is het ook belangrijk om periodiek de kanalen te laten reinigen. Hierdoor kan het systeem naar behoren blijven functioneren. Wij raden aan om de kanalen één keer per vier á vijf jaar professioneel te laten reinigen. Afhankelijk van de woonsituatie kan dit vaker nodig zijn.

 • Het onderhouden van bedieningen

  De gebruiker kan eenvoudig zelf de bedieningen onderhouden, door regelmatig het stof te verwijderen met een droge stofdoek en het tijdig vervangen van de batterij (wanneer het lampje oranje knippert). Lees voor uitleg de gebruikershandleiding of bekijk onze veelgestelde vragen voor uitleg en instructievideo’s.

Onderhoud van een HRC balansventilatiesysteem met WTW

De HRC balansventilatiesystemen met WTW vergen, naast algemeen onderhoud, ook product specifieke onderhoudsstappen. Deze kan de gebruiker eenvoudig zelf uitvoeren.

 • Het reinigen en vervangen van filters

  Bij een HRC balansventilatiesysteem met WTW worden er filters gebruikt om vieze deeltjes uit de lucht te filteren. Om de lucht optimaal te filteren zul je deze periodiek moeten schoonmaken of vervangen. Wij adviseren om één keer per drie maanden de filters schoon te maken en één keer per zes maanden (minstens een keer per jaar) te vervangen. Lees de gebruikershandleiding voor uitleg of bekijk onze veelgestelde vragen voor meer informatie.

 • Het reinigen van ventielen

  Een balansventilatiesysteeem werkt met zowel afvoer- als toevoerventielen. Om de luchtstromen optimaal te houden, is het belangrijk dat deze periodiek schoongemaakt worden. Wij adviseren om minstens één keer per halfjaar de afvoer- en toevoerventielen te reinigen. Dit kan gedaan worden door het ventiel voorzichtig uit de muur of plafond te nemen en het schoon te maken met een sopje. Spoel en droog het ventiel vervolgens goed en plaats het terug. Let op dat de instelling niet wordt gewijzigd en de ventielen niet worden verwisseld.

Onderhoud van een mechanisch ventilatiesysteem

Ook onze mechanische ventilatiesystemen, zoals de MVS-15, Compact-10 en MPV-10, vergen naast algemeen onderhoud, product specifieke onderhoudsstappen. Deze kan de gebruiker eenvoudig zelf uitvoeren.

 • Het reinigen van afvoerventielen

  De afvoerventielen in de woning dienen periodiek schoongemaakt te worden. Wij adviseren om minstens één keer per halfjaar de afvoerventielen te reinigen. Dit kan de gebruiker zelf doen, door het ventiel voorzichtig uit het plafond te nemen en het schoon te maken met een sopje. Spoel en droog het ventiel vervolgens goed en plaats het terug. Let op dat de instelling niet wordt gewijzigd en de ventielen niet worden verwisseld.

 • Het reinigen van ventilatietoevoerroosters

  Bij een mechanische (afvoer)ventilatiesysteem komt de toevoer van frisse lucht veelal via toevoerroosters naar binnen, bijvoorbeeld via raamroosters. Om de luchtstroom goed en schoon te houden is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Dit kan de gebruiker doen door het vuil en stof te verwijderen met een stofzuiger en/of doek.

Meer informatie over onderhoud vind je in de gebruikers- of installatiehandleiding van je product. Ben je installateur en heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

 

Leave a Reply

Hit enter to search or ESC to close

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.