Één praktisch balansventilatiesysteem voor verschillende toepassingen

Aan de Tramstraat in Nistelrode zijn recent vier huurappartementen opgeleverd die zijn voorzien van een duurzame installatie met een warmtepomp en balansventilatie. De volledige installatie is verzorgd door Bernhezer Installatiebedrijf B.V,  met jarenlange ervaring in woningbouwprojecten in het midden- en hogere segment.

Bernhezer werd 28 jaar geleden opgericht door Antoine van den Broek en zijn toenmalige compagnon, die inmiddels met pensioen is. Tegenwoordig werkt ook Antoine’s 23-jarige zoon Sjoerd mee in het bedrijf. “Sjoerd is een echte techneut,” vertelt vader van den Broek trots. “Hij heeft aanleg voor het vak en pakt nieuwe technieken razendsnel op.” Samen kiezen ze bewust voor maatwerkprojecten. “Geen seriebouw, maar kleinschalige nieuwbouw waarin we onze expertise kwijt kunnen,” aldus Antoine.

Praktisch en lokaal

Het project in Nistelrode ligt op korte afstand van Bernhezer. Die nabijheid speelde een rol bij de inschrijving. “Een nieuwbouwproject waarin alle aspecten voor de W-installateur aan bod komen, en dat in eigen dorp, dat wil je gewoon maken! Ook omdat het nieuwbouw is, is er ruimte om een duurzame installatie te creëren,” zegt Sjoerd. De appartementen bestaan uit twee woningen op de begane grond met tuin en twee op de verdieping met balkon. Elk appartement heeft een eigen technische ruimte waarin de warmtepomp en ventilatie-unit zijn geplaatst.

Compacte oplossing

Voor de verwarming, koeling en warmtapwater viel de keuze op de Alfea Extensa M DUO van Atlantic. Deze monobloc lucht/water-warmtepomp met geïntegreerde 190-liter boiler bleek ideaal voor de beperkte technische ruimte in de berging van elk appartement. “Het formaat van de binnenunit is eigenlijk vergelijkbaar met die van een koelkast,” aldus Antoine. “Alles zit erin. Dus geen externe buffervaten en losse expansievaten buiten de warmtepomp. Dat scheelt enorm in ruimtebeslag.”

De warmtepomp voedt een volledig vloerverwarmingssysteem dat als hoofdverwarming dient. Dankzij de hoge energie-efficiëntie draagt het systeem bovendien bij aan lagere energiekosten en een lager verbruik. De buitenunit werkt opvallend stil – iets wat ook door de opdrachtgever werd opgemerkt, vertelt Sjoerd: “Ik hoor ’m niet,” gaf hij aan, “terwijl ik thuis wél geluid van mijn eigen pomp hoor.” Sjoerd vertelt ook: “De installatiehandleidingen en bedieningen van de warmtepomp en ventilatie zijn heel gebruiksvriendelijk.”

Degelijke ventilatie

Voor ventilatie is gekozen voor het Orcon HRC 300 EcoMax balansventilatiesysteem met warmteterugwinning. Antoine: “We kozen voor een oplossing met voldoende capaciteit en een degelijke opbouw.”

De units zijn uitgerust met CO₂-sensoren en worden volledig ingeregeld op de eindgebruiker. Door de warmteterugwinning wordt energieverlies tot een minimum beperkt, wat bijdraagt aan een lager energieverbruik en een duurzamer binnenklimaat. Volgens de installateurs is ook de balansventilatie eenvoudig in montage en gebruik. “Alles zit erin, de bediening is logisch. Dat is fijn voor ons, maar ook voor de bewoners.”, aldus Sjoerd.

Goede klik met nieuwe leverancier

Voor dit project werkte Bernhezer Installatiebedrijf voor het eerst met producten van Groupe Atlantic. “De eerste kennismaking met Groupe Atlantic kwam tot stand tijdens een bedrijfsbezoek, waar Antoine in gesprek raakte met accountmanager Fabian Michiels. “Wat me meteen opviel, was de combinatie van duurzaamheid en kwaliteit,” zegt hij. “Tegelijk zijn het gewoon degelijke producten voor een goede prijs.”

De samenwerking verloopt naar volle tevredenheid. “De communicatie is prettig en de ondersteuning is goed geregeld,” vult Sjoerd aan. “Als ik ergens over twijfel, kan ik makkelijk schakelen met de buitendienst of de servicelijn.” Ook de beschikbaarheid van trainingen wordt gewaardeerd: “Wie ermee werkt, moet weten waar hij mee bezig is,” aldus Antoine.

De positieve ervaring heeft inmiddels geleid tot een vervolg: bij een nieuw project in Liempde zullen opnieuw producten van Groupe Atlantic worden toegepast. “De klik is er,” besluit Antoine. “En dat werkt gewoon fijn.”